Kontrola kvality nože

Základní informace pro prodávající i kupující o tom, jak se přesvědčit, že nůž, který chceme nebo který jsme si koupili je v kvalitě, která je deklarovaná a jak máme nože obecně ošetřovat

Čepel nože by měla být vyrobena z kvalitní nožířské oceli (má specifické složení, v Evropě se vyrábí jen v několika málo ocelárnách). Standartní kvalita se určuje v tvrdosti oceli – běžně 52-54 HRC. V této kvalitě se vyrábí většina nožů zn.MIKOV. Ocel s deklarovanou tvrdostí 55-58HRC je velmi kvalitní, má různé značení a nůž z této oceli bude dlouho držet ostří (nože zn. MIKOV – na čepeli je vyraženo AISI 440A ). Několik modelů vyrábějí i ostatní výrobci a vždy to je značené na čepeli.

V nejvyšší kvalitě se vyrábějí lux. vyhaz. nože MIKOV a nože rybičky pro sběratele - jedná se o čepele z damaškové oceli – tvrdost 60 HRC.

Nože s příliš velkou tvrdostí (nad 62HRC) mají jinou nežádoucí vlastnost – ocel je více křehká a k výrobě nožů není příliš vhodná.

Pokud bude tvrdost nižší než 51 HRC, jedná se o jinou ocel, ostří nebude držet, čepel se může při práci ohnout a snadno dojde k pořezání.

U některých výrobců se můžete setkat s noži vyrobené z uhlíkaté oceli. Čepel není obvykle vůbec značená nebo je uvedeno carbon steel. Uhlíkatá ocel, i když snadno rezaví, má své příznivce, protože dobře drží ostří. Z této oceli se vyrábějí některé řemesl. nože a sport.dýky zn. MIKOV, Jako povrchová úprava proti rezavění se obvykle používá tzv. černění (brynýrování).