Obecná doporučení jak ošetřovat nože

Nože vyrobené z nerez oceli nepotřebují žádnou velkou údržbu. Čepel udržujte v čistotě a v suchu, občas čep i čepel ošetřete kvalitním olejem (např. na kola nebo šicí stroje). Nože z uhlíkaté oceli doporučujeme po použití vždy dosucha otřít a namazat tence olejem. Tyto nože udržujte zásadně v suchu. Pokud budete nože používat ve slaném (mořská voda) nebo kyselém prostředí (krájení ovoce), tak nože z každé oceli pečlivě osušte a promazejte. Pokud se stane, že se na oceli objeví tmavší skvrnky, jedná se o vzhledovou vadu a nemá to vliv na kvalitu. Žádné nože nikdy nemyjte v myčce na nádobí (ani kuchyňské nože), ničí se ostří a nůž po několika mytí nepadá hezky.

NOŽE POUŽÍVEJTE ZÁSADNĚ NA ŘEZÁNÍ, NIKDY NA PÁČENÍ, VRHÁNÍ NEBO SEKÁNÍ. POKUD BUDOU NOŽE POUŽÍVAT DĚTI, TAK POUZE ZA DOZORU DOSPĚLÉ OSOBY.

Pokud je nůž tupý a potřebuje naostřit, není problém si tuto dovednost jednoduše osvojit. Potřebujete k tomu kvalitní jemnou ocílku nebo brousící kameny (tyčinky) z jemné keramiky. Nůž nasaďte v úhlu asi 20-25 stupňů ostřím od sebe a čepel táhněte šikmo po ocílce. Musíte to opakovaně dělat z obou stran, aby se čepel ostřila rovnoměrně. Doporučujeme ostřit raději častěji než čekat, až bude nůž zcela tupý. V tom případě spíše doporučíme si nechat nůž odborně nabrousit. Takto můžete ostřit všechny nože (i kuchyňské). Vyhněte se všelijakým strojkům na ostření. Správně nabroušený nůž řeže tahem (jako pila) a měl by jedním tahem přeříznout list papíru.